Isınmanın Ekonomik Boyutu: İklimlendirme, Su, Elektrik Maliyetleri Artıyor
Dünya rekor sıcaklıklar yaşıyor. İklim değişikliklerinin aşırı hava olaylarıyla kendini gösterdiği son yıllarda, özellikle gıdaların etkilerini bol bol yaşadığımız bu dönemde, bu yaz sıcaklarını da fazlasıyla hissediyoruz. Son haftalarda Türkiye’de de rekor sıcaklıklarla mücadele ediyoruz. Meteorologlar uyarı üstüne uyarı verirken bu sıcaklıkların ekonomik boyutuna bakmak bize düştü.
Son haftalarda her sektörde sohbetlerin ilk konusu ekonomiden ısıya kaydı. “Üflemeyen” telaffuzdan “ne kadar sıcak” telaffuza terfi ettik.
Sıcak havalarda bol su içip, duş alırken, klima çalıştırırken ve alternatif serinleme yolları ararken evde kalmanın maliyeti nedir?
Finans uzmanı Kadirhan Öztürk’ün Twitter’da yaptığı paylaşımda içme suyu tüketiminin boyutunu görüyoruz.
1 damacana suyun 60 TL olduğu gerçeğinden hareketle tüketilen bir bardak suyun 63 kuruş olduğuna ulaşılıyor. 1 litre su 3,15 TL’ye geliyor. Bol su içerken sık sık tuvalete gitmek de bir kuraldır.
Sifon hacimleri değişkenlik gösterse de 4 ile 10 litre arasında yer aldığında ortalama 7 litre su tüketimi kural oluyor. Tuvalet kağıdı ve sabun eforu dediğimizde “Günde 20-25 TL ayda 600-700 TL EVDE oturan birinin su ve tuvalet gideridir”.
Duş alırken ortalama 40-60 litre su tüketilir. Ekonomik duş başlıkları tercih edilirse bu tüketim ölçüsü dakikada ortalama 15-20 litreden 9-10 litreye, 5-6 dakikalık duşta 45-60 litreye düşürülür.
Klimalar da pahalıdır. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre 24 Temmuz Pazartesi günü elektrik tüketimi 1,10 TWh’yi aşarak TEİAŞ’ın 2016 yılında bilgileri yayınlamasından bu yana kaydedilen en yüksek yedinci günlük tüketim oldu.
Klima satışı da var: Trendyol klima satışına ilişkin verilerini açıkladı.
Maliyet açısından da ısının kışın gerisinde kalmadığı anlaşılmaktadır.